Glazbeni vremeplov – Blues

Povijest bluesa

Temelji na uporabi “plavih nota” i strukturi od najčešće 12 taktova koji se ponavljaju. Ova vrsta pjesama nastala je krajem 19. stoljeća na temeljima radničkih pjesama s plantaža pamuka na jugu SAD-a. Izvodi je solist uz mali instrumentalni sastav u kojem redovito sudjeluje bendžo. Blues je imao znatan utjecaj na Povijest bluesa Blues je vrsta glazbe smirenog tempa. Vokalno-instrumentalni je glazbeni stil koji se kasniju američku i zapadnu popularnu glazbu, a postao je i dijelom žanrova kao što su ragtime, jazz, bluegrass, rhythm and blues, rock and roll, hip-hop i pop.

Blues se razvio od vokalne glazbe bez pratnje među siromašnim crnačkim radnicima u širok raspon stilova i podžanrova. Društveni i ekonomski razlozi pojavljivanja blues glazbe još nisu sasvim poznati. Prvo pojavljivanje bluesa nije dobro određeno ali se smatra da se pojavio u razdoblju od 1870. do 1900., zbog emancipacije bivših robova i tranzicije iz ropstva prema dijeljenju usjeva i maloj poljoprivrednoj proizvodnji južnih Sjedinjenih Država. Najznačajniji predstavnici blues glazbe su: Muddy Waters, B. B. King, Robert Johnson, John Lee Hooker, Howlin’ Wolf, Buddy Guy,…

Blues u Hrvatskoj

Blues u Hrvatskoj Predstavnici blues glazbe u Hrvatskoj su pripadnici udruge Hrvatske blues snage. Udrugu Hrvatske blues snage osnovao je Dražen Buhin Buha. Udruga je osnovana u cilju promicanja i propagiranja blues glazbe te poboljšanje vrednovanja i zastupljenosti blues glazbe u Republici Hrvatskoj. Hrvatske blues snage (HBS) imaju licencu za nacionalno blues natjecanje i do sada su uspješno organizirale šest Croatian Blues Challengea (CBC). Također sudjeluju na Svjetskom blues natjecanju. Neki od naših najpoznatijih blues festivala su: Split Blues Festival, Pirovac Blues Festival, Thrill Blues Festival u Trilju, itd. U našoj školi se svake godine održava Srdelijada na kojoj se izvodi pjesma Srdela Blues koju je napisao profesor glazbene kulture Ivan Cinotti.

Nina Sučić, 8.d

SRDELA BLUES
Fala ti more ča nas raniš
I oduvik kripiš naša gladna usta
Srdelon našon ribon pravon
Koja nas liči spremjena vako i nako.
Dok ribarin vesla činidu žuje
Plovidu vanka nosidu ih struje
Neka pune baren malo vitra
Da odanu malo dok gredu na idra.
Bacadu se mriže, tiraju konopi
Od puste priše činidu se gropi
Al ništa ne smeta kad srdela skoči
Iz mriže na gajetu žvelto u kašete složi.
Dok je srdele straja nima
Tu je uvik ulovit je triba
Fala ti puno ča nas raniš
Srdelo naša iz morski dubina.

prof.Ivan Cinotti

B. B. King, jedan od najznačajnijih predstavnika bluesa
Prof. Cinotti u Mephinsu, gradu bluesa
Prof. Ivan Cinotti izvodi svoj hit Srdela blues
Prof. Ivan Cinotti pokraj gitare Lucille B. B. Kinga

Možda Vas još zanima