Globalni uspjeh najpoznatijeg miša na svijetu

90 godina Mickeya Mousea

Visok je 69 centimetara i težak 10,5 kilograma, a u studenom prošle godine proslavio je 90 godina. Ime mu je Mickey Mouse!

Mickey Mouse, izmišljeni lik antropomorfnoga miša iz crtanih filmova i stripova, jedan je od simbola popularne kulture XX. st. Lik su stvorili 1928. Walt Disney i Ub Iwerks radi opuštanja i pokazivanja vedre strane života. Izvorno se trebao zvati Mortimer, ali ga je Disneyeva supruga preimenovala u Mickey.

Pop-ikona jednog stoljeća

Mickey je 18. studenoga 1928. godine debitirao u crtiću Parobrod Willie (Steamboat Willie). No, premda se njegov rođendan u svijetu obilježava 18. studenoga, popularni se miš prvi put pojavio u crtiću Ludi avion (Plane Crazy) u svibnju iste godine. 1930. u tabloidu New York Daily Mirror pojavio se strip Mickey Mouse koji mu je donio prvu veliku popularnost, s obzirom na to da je strip običnim ljudima bio dostupniji od filma. Mickey Mouse s vremenom je postao najpopularniji filmski lik, a ujedno je i prvi lik iz animiranih filmova koji je 1978. dobio zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu. Po zanimanju je detektiv, ljubav je njegova života Minnie Mouse, a u filmovima su se uz njega pojavljivali različiti antropomorfni životinjski likovi, od kojih su najpoznatiji pas Šiljo, Paško Patak te neantropomorfizirani pas Pluton.

Mickey kao simbol dobre volje

Liga naroda odlikovala je 1935. Disneya posebnom medaljom s obrazloženjem da je Mickey Mouse postao općim simbolom dobre volje među ljudima. Zanimljivo je da je u II. svjetskom ratu „Mickey Mouse” bila lozinka za iskrcavanje u Normandiji te da je američka pošta ovom junaku posvetila pet poštanskih maraka, dok ga je Rumunjska 30-ih godina zabranila vjerujući da će miš koji govori uplašiti djecu. U ovih je 90 godina s Mickeyjem u naslovnoj ulozi snimljeno čak 130 filmova, a deset ih je bilo nominirano za Oscara u kategoriji kratkog animiranog filma. 1942. domogao se jednog kipića za film Lend a Paw.

Besmrtni Disney

Walt Disney postao je ne samo najpoznatiji tvorac animiranih likova zapadne civilizacije, već i sinonim cijele industrije. Svoje je poslovanje proširio na industriju igračaka i odjeće, a kasnije i na industriju zabavnih parkova, odnosno Disneyland.

Nakon Disneyjeve smrti, pojavila se urbana legenda da je njegovo tijelo zamrznuto kako bi znanstvenici jednog dana pronašli način kako zamrznutom tijelu vratiti vitalne funkcije. Međutim, iako svoje tijelo nije zamrznuo, svoje djelo i ime jest. Kao što je i sam rekao, sve je započeo jedan miš, a on je i danas diljem svijeta poznat kao najuspješniji lik animiranih filmova i stripova te je trenutno glavni lik Playhouse Disney serije The Mickey Mouse Clubhouse.

Đeni Prgomet i Barbara Ćudina, 7.d

Mickey Mouse i prijatelji

Možda Vas još zanima