Skriveno blago mista moga

U sklopu projekta Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću, učenici i učitelji dviju kaštelanskih škola, OŠ Bijaći iz Kaštel Novog i OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice, na povijesnom lokalitetu Bijaći 25. veljače 2021. održali su manifestaciju povodom Dana škole, ujedno i Dana grada Kaštela.

Na tradicionalnom okupljanju kraj crkvice Sv. Marte sudionici manefestacije prisjetili su se 4. ožujka 852. kada je izdana Trpimirova darovnica, povijesni dokument u kojem se prvi put spominje ime Hrvat.Nazočne je u ime grada Kaštela pozdraviog g. Mate Barun, a u ime škola domaćina naša ravnateljica Jadranka Šošić koja se prisjetila značajnih aktivnosti koje su se tijekom proteklih desetljeća realizirale na svetom tlu drevnih Bijaća koji u hrvatskoj povijesti, istakla je, imaju značajno mjesto. Poručila je učenicima da tuđe poštuju, a svoje vole najviše.

Kao i prethodnih godina, šestaši obje škole odmjerili su snage u kvizu iz područja povijesti, zemljopisa, prirode, ekologije i kulturne baštine. Zbog epidemioloških okolnosti nisu, kako je to uobičajeno, sudjelovali učenici drugih kaštelanskih škola i gostiju, a ni učenički zbor. Nije se održala ni tradicionalna likovna radionica na otvorenom. Nagrađeni su pobjednici kviza: Marta Barišić, Antonio Mornar i Toni Grubišić, članovi ekipe Sveti Nofar, inače učenici 6.b razreda OŠ Bijaći. Prigodne darove dobili su i članovi ostalih natjecateljskih ekipa koje je uručio Zoran Blažević, ravnatelj OŠ kneza Trpimira.

Raznovrstan program unatoč okolnostima

Program je vodila učenica OŠ Bijaći, sedmašica Ema Petra Jurić, a nastupili su učenici recitatori obiju škola: Karmela Lukas Rušnov, šestašica iz OŠ Bijaći i osmaš Ivan Katić iz OŠ kneza Trpimira. Skladbu je na violi izvela šestašica Petra Mustić iz OŠ kneza Trpimira.

Predavanje Bijaći – od sv. Marte do sv. Nofra, koje je i sastavni dio projekta Čuvari baštine s ovogodišnjom temom Skrivena blaga mista moga na natječaju Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, održao je Petar Perić, učitelj geografije i povijesti u OŠ Bijaći. To je dodatni način da se popularizira značaj lokaliteta Bijaći užoj i široj javnosti, a posebno učenicima koji će ideju i aktivnosti prenositi u budućnost. Predstavnici povijesne postrojbe Praetoriani Croatorum Mate Žura i Filip Ninčević prezentirali su srednjovjekovne vojne vještine.

Nigdje bez ČAkavice

Nazočnima se predstavio čakavski pjesnik Velimir Pašara koji je nadahnuto čitao svoju poeziju prožetu motivima kaštelanskog zavičaja. Proveo je među učenicima i zanimljiv kviz o poznavanju čakavskih riječi te najuspješnije darivao zbirkom pjesama na čakavici Tražim snove prof. Zdravka Milišića, svog bivšeg učenika.

Unatoč korona virusu i epidemiološkim okolnostima koje su diktirale broj nazočnih, okupljeni sudionici, predstavnici škola su, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, u vedrom raspoloženju najavili proslavu Dana škole i Dana grada Kaštela.

Možda Vas još zanima