500. OBLJETNICA TISKANJA PRVOG IZDANJA JUDITE MARKA MARULIĆA

Hrvatski sabor jednoglasno je donio Odluku o proglašenju 2021. godinom Marka Marulića, a obilježavat će se od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine.

            Judita je prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku i najznamenitije djelo Marka Marulića, hrvatskog  književnika, kršćanskog humanista. Dovršena je 22. travnja 1501. godine, a objavljena 1521. godine u Veneciji. Ep je nastao prema biblijskoj priči i govori o udovici Juditi, spasiteljici Betulije, koja ubija asirskog vojskovođu Holoferna kako bi oslobodila svoj narod. Radnja se odvija u vrijeme uspona asirske države i njezinog pada potkraj 7. stoljeća. Judita kao odabranica imala je dužnost obraniti svoj narod, što je i učinila nakon što je zavela, a zatim ubila asirskog vojskovođu Holoferna.

            Judita je kao epska junakinja hrabra, pobožna i neustrašiva. Ep započinje zazivom Božje pomoći. Napisan je dvostruko rimovanim dvanaestercima i podijeljen na šest pjevanja. Marulić djelo smješta u vrijeme hrvatsko-osmanskih ratova, odnosno Stogodišnjeg rata s Turcima, koji su se u svom silovitom napredovanju nakon slamanja Bosanskog kraljevstva približili Splitu. Vidjevši gubitak nade kod svojih građana koji su se pripremali za pad Splita, Marulić je htio uliti nadu i podići moral svojih sugrađana. Osim što je djelom htio potaknuti na otpor prema Turcima, htio je podsjetiti i na kršćanski pristup životu.

            Marulić je prvi pjesnik koji je pjevao za narod da ga ohrabri u borbi s Turcima, a nakon što je ovo djelo objavljeno prozvan je Ocem hrvatske književnosti.

Možda Vas još zanima