Posvećenost ne jenjava usprkos okolnostima

U sklopu projektnog dana Plavi morski svijet na temu Periska – zaštićeni endem Jadranskog mora održana je 15. listopada 2021. 5. Srdelijada, a obilježeni su i Dani kruha i zahvalnosti na plodove zemlje.

Sukladno propisanim epidemiološkim mjerama aktivnosti vezane uz projekt bile su skromnije, no posvećenost učenika i djelatnika je bila velika. Pod vodstvom učiteljica razredne nastave Mirjane Dražin, Marine Grgin, Benite Vladušić i Ane Sučić te učiteljica likovne kulture Negdi Fiamengo i Brune Carev, učenici su izrađivali radove na temu Periska. Pažnju uzvanika privukla je i izložba skulptura umjetnika Ivice Prge, posebno skulptura periske u prirodnoj veličini izrađena od maslinova drva. Prezentaciju na temu Periska izradile su učenice 8.a (Ema Petra Jurić, Viktoria Kodžoman, Antonia Krišto, Lucija Lovrić i Paulina Sirovica) i 8.d razreda (Zara Pensa, Mila Škopljanac, Marta Crnković, Paula Listeš i Karla Renić) koje su članice biološko-ekološke grupe pod vodstvom učiteljica biologije Anđeline Lukas i Diane Marin. U svim razrednim odjelima učenicima je prikazana prezentacija posvećena krovnoj temi, kao i tijekom same svečanosti u predvorju. Učenički rad s motivom periske koji je korišten na pozivnici izradila je Ana Djirlić, učenica 7.d razreda. Izložbeni prostor postavljen u predvorju škole ukrašen je razrednim košarama s jesenskim plodovima i krušnim proizvodima.

Svečani program

Svečanost je započela prigodnim govorom ravnateljice Jadranke Šošić u kojemu je istakla važnost projekta s ciljem senzibiliziranja djece za očuvanje bogatstva podmorja Jadranskog mora. Uputila je zahvale svima koju su sudjelovali u organizaciji svečanosti te onima koji su izradom domaćih jela pridonijeli ugodnom ozračju u znak zahvalnosti na plodovima mora i zemlje. Nakon toga, nastupio je učitelj glazbene kulture Ivan Cinotti. Učenici Toni Ergovac (3.a), Stipe Bartulović (4.b), te učenici iz 4.e razreda: Duje Čović, Natali Galinec, Nina Perišić i Matea Čagalj izveli su kratke recitacije. Projektnom nazočio je i don Damir Vuletić, župnik župe Kaštel Štafilić koji se prigodno obratio svima blagoslovivši nazočne te izložene košare uz kratku molitvu. U ime grada Kaštela nazočio je viši savjetnik  Mate Barun,prof. a u ime Splitsko-dalmatinske županije viši savjetnici Danijela Šiljić, dipl. iur. i Zdravko Lučić, dipl. ing.

Fešta o slanog i slatkog

Vrijedne ruke školskih djelatnika i kuharice pripremile su slana i slatka jela. Na trpezi su se našle i prigodne srdele s gradela koje su ispekli domar Nenad Pera uz pomoć prijatelja Škole Dragana Mornara i Mira Pere. Zanimanje nazočnih privukla je torta ukrašena periskom od krokanta koju je napravila učiteljica Ana Sučić. Nakon svečanosti je, u skladu s epidemiološkim mjerama, uslijedilo kratko druženje i blagovanje raznovrsnih ukusnih jela i slastica.

Možda Vas još zanima