Voli svoje, poštuj tuđe!

Na temelju suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, 22. listopada 2021. u OŠ Bijaći svečano je obilježen početak nastave Albanskog jezika i kulture.

Prema provedenoj anketi i pristanku roditelja, devetnaest učenika razredne i predmetne nastave započelo je učenje Albanskog jezika. Cilj uvođenja nastave po modelu C je njegovanje nacionalnog identiteta i čuvanje jezika, kulture i tradicije.

Svečanost je započela prigodnim govorom ravnateljice Jadranke Šošić koja je pozdravila sve nazočne među kojima su, osim predstavnika albanske zajednice, roditelja i djece, predstavnika Škole, Školskog odbora i Vijeća roditelja, nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Kaštela g. Ivan Udovičić te u ime kaštelanskog gradonačelnika g. Mate Barun.

Ravnateljica je posebno pozdravila predstavnike albanske nacionalne manjine iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije te naglasila da je posebno važno da se predstavnici svih nacionalnih manjina u svim sredinama osjećaju prihvaćeno i ravnopravno.

Prva škola u SDŽ koja je uvela učenja Albanskog jezika

G. Milaim Šukaj, predsjednik Zajednice Albanaca Splitsko-dalmatinske županije, izrazio je veliko zadovoljstvo što je OŠ Bijaći prva škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je uvela učenje Albanskog jezika na čemu je na potpori i pomoći zahvalio ravnateljici. U obraćanju nazočnima g. I. Udovičić, predsjednik kaštelanskog Gradskog vijeća, kazao je da mu je drago što je u Kaštelima uveden ovaj program čime su mogućnost učenja dobila djeca albanskog podrijetla, a i ostali zainteresirani učenici. Svečanosti je nazočio profesor albanskog jezika g. Vesel Lekaj te učenici razredne i predmetne nastave, polaznici ove izborne nastave te njihovi roditelji.

Možda Vas još zanima