Demokracija se uči odmalena

U našoj školi „mladi zastupnici“ razgovaraju, raspravljaju i donose zaključke o važnim pitanjima povezanim s održivim razvojem.

   U sklopu Erasmus+ projekta European Schools for Sustainable Development (Europske škole za održivi razvoj)  jedna od projektnih aktivnosti je i utemeljenje te rad školskog EKO parlamenta. Iako je parlament utemeljen u veljači 2021., situacija s pandemijom te nastava na daljinu omeli su nas u češćem sastajanju. U međuvremenu su se učenici bolje upoznali sa 17 ciljeva održivoga razvoja te su im dane smjernice na koji način voditi raspravu te iznositi argumente. Učenici viših razreda koji su izrazili želju za sudjelovanjem u radu parlamenta, postali su zastupnici EKO parlamenta. Kao i svaki parlament i ovaj ima odabrano vodstvo i svoje strukture. Učenici/e koji su se željeli/e kandidirati  predstavili su svoj program nakon čega su  zastupnici  pristupili demokratskom i tajnom glasovanju. Za predsjednika je izabran Josip Bučević (6.c) koji je osvojio najviše glasova, a za zamjenika  Tonči Jukić (7.b).  Zapisničarka parlamenta je Antea Bašić (7.c). Svako zasjedanje popraćeno je zapisnikom.  U raspravama se postupa prema ranije usvojenom Statutu EKO parlamenta. Na statutu je  i grb, rad učenika  Zorana Gizdića (8.d). Sjednice se vode pod budnim okom učiteljice hrvatskog jezika Zorane Duplančić te koordinatora projekta učitelja geografije i povijesti Petra Perića.

EKO Parlament nastavio je s radom i u 2021./2022. školskoj godini. Na prvom zasjedanju u listopadu 2021. raspravljalo se o odvajanju otpada i recikliranju, a dio zastupnika je i posjetio reciklažno dvorište u Rudinama.

Možda Vas još zanima