ODRŽIVI RAZVOJ

Središnja tema našeg dijela projekta je Living heritage (Živuća baština). Učenici su tijekom proljeća 2021. započeli s raščišćavanjem puta od sv. Nofra do sv. Marte i osmišljavanjem poučne staze. Cilj je istaknuti prirodnu i kulturnu baštinu kao važne dijelove turističke ponude s kojima trebamo održivo postupati.  Projekt Bijaći – od sv. Marte do sv. Nofra je predstavljen na završnoj konferenciji Skrivena blaga mista moga unutar projekta Čuvari baštine u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u lipnju 2021. Školski tim su predstavljale učenice Anđela Šilović i Lea Matijaš, učenici Ivo Žaja i Marko Radeljak te mentori Sanja Mikelić i Petar Perić. Bio je to primjer dobre prakse kako učenici znaju uočiti i pravilno vrednovati resurse turističkoga razvoja. U okviru projekta započeo je s radom školski EKO parlament i Učenički klub.

Na kraju nastavne godine 2020./2021.veliki broj učenika naše škole se odazvao pozivu sudjelovanjem u EKO foto aktivnosti na temu Kaštelanske prirodne ljepote. Učenici su svojim mobitelima fotografirali zanimljive trenutke prirodne ljepote našega grada. 

Učenik 8.d razreda Zoran Gizdić je osmislio logo projekta koji je dobio najveći broj glasova unutar svih škola partnera u projektu. Zoran je na prvoj sjednici EKO parlamenta dobio priznanje za svoj rad.

Učenici su u posjetu Turskoj također učili o održivom razvoju i o njegovih 17 ciljeva. Susreli su se s vršnjacima iz drugih partnerskih škola te su sudjelovali u raznolikom programu. Bilo je to prvo od niza planiranih projektnih mobilnosti. U ožujku bismo trebali biti domaćini učenicima i učiteljima iz partnerskih škola.

Možda Vas još zanima