Coco Chanel

Dovoljno je reći Chanel i sve je jasno. Elegancija, profinjenost, luksuz, jednostavnost. Naprosto sve!

Gabriell Coco Chanel bila je legendarna dizajnerica. Uistinu je posebna. Svojim trudom, upornošću i talentom napravila je veliku promjenu u povijesti mode.

Coco je imala kraću kosu, crnu kao ugljen. Kao kosa, i oči su joj bile tamne. Premda je bila neustrašiva i snažna žena, imala je tužno djetinjstvo. Kada je imala samo 12 godina, majka joj je umrla od tuberkuloze. Otac je nju i sestru ostavio pred vratima samostana. Tamo je naučila šivati.

Od šešira do svemira

Coco je karijeru započela izrađujući šešire. Otvorila je svoj salon u kojem je isprva samo njih prodavala. Sreća joj se pokrenula kada je od jedne obične majice dizajnirala jednostavnu haljinu koja je oduševila dame u Deauvilleu. Tako je uskoro počela prodavati hlače i prugaste majice te je uskoro među Parižankama postala hit. Talentirana se Coco iznimno bojala samoće, zato je svake večeri iz svog apartmana odlazila u obližnji hotel kako bi znala da je barem osoblje hotela uz nju.

Postala je poznata i po svojoj „maloj crnoj haljini“. To je bila jednostavna, ali elegantna crna haljina uz koju su se nosile ogrlice s biserima. A tek parfem Chanel 5…

Ova talentirana francuska dizajnerica bila je pomalo neobična za svoje doba, ali je svejedno uspjela. Ili je baš zato uspjela… Postala je jedna od najpoznatijih dizajnerica svih vremena koju cijeli svijet zna.

Ema Šimić Parat, 6. d

Možda Vas još zanima