2. DAY OFF – DAN BEZ IKT-a

Kad odrastem – bit ću dijete!

Iako smo postali digitalno zrela škola, u Velikom tjednu, 5. travnja 2023., u našoj školi obilježen je 2. DAY OFF – DAN BEZ informacijsko-komunikacijske tehnologije. Krovna tema je bila Kad odrastem – bit ću dijete!

Učenici osmih razreda posjetili su postolara Elvisa Vukića te saznali o popravljanju i održavanju obuće. U goste nam je došla dr.sc. Tatjana Klepo s prezentacijom o maslini i njezinim blagodatima. Održala je i radionicu rezidbe, sušenja lista i pripreme čaja te degustacije ulja.  Posjetili su nas i učenici Obrtničke škole koji su nam pokazali kako njegovati kožu i kosu.

Naravno, bilo je i pjesme i plesa. Dario Marović podučavao je učenike pokretima breakdancea i hip hopa, a učiteljica Ivana Peran održala je glazbenu radionicu s učenicima 3.c i 4.c razreda. Učenici su sudjelovali i u očuvanju tradicijskih i zaboravljenih igara uz Ivicu Prgu, stručno-razvojnu službu škole te učiteljice predmetne i razredne nastave. Učiteljice Ivana Lukas Bartulović i Katarina Radman sa svojim učenicima odradile su proljetnu ćakulu uz more. Učiteljica razredne nastave Ankica Jakeljić  podučavala je razigranu matematiku putem sudokua, dok je Aktiv matematike podučavao putem društvene igre Financijski izazov. Međunarodni kviz kulture proveo je Aktiv stranih jezika, dok su predavanje i radionicu „Miljenko Smoje – obljetnica 100 godina od rođenja“ održale učiteljice Lucija Carev i Ivanica Debak Banović.

Održane su likovne i kulinarske radionice

Da su naši učenici pravi mali umjetnici, pokazale su nam brojne likovne radionice. Radionicu izrade stripa održala je Sonja Jurat, knjižničarka Gradske knjižnice Kaštela. Učiteljica Tončica Biliškov demonstrirala je izradu ukrasa za Uskrs, dok je učiteljica Ana Sučić izrađivala ribice od šiški. U goste su nam došle i umjetnice iz udruge Kaštela Art.  Kreativne radionice održale su i učenice osmih razreda. Likovnu radionicu za učenike razredne nastave održale su Lucija Dražin i Marta Dobromylska. Učenice Barbara Balov, Josipa Bitanga, Melani Serajlić i Petra Rozga održale su radionicu izrade uskrsnih ukrasa putem tehnike origami. Učenici 2.a razreda, uz vodstvo učiteljice Anamarije Bašić, oslikavali su školski zid.

Među radionicama bila je i ČAkavska radionica Kaštelanski vinogradi koju je vodila Klara Mitar, a Draženko Pačalat učenicima je pokazao tehniku crtanja vinom. ČAkavski kviz: ČA pitalice: LOTO 7/32 vodio je učitelj Mario Radunić.

I u školskoj kuhinji je bilo veselo. Kuhar Mario Szarvaš podučavao je učenike pripremi tradicionalnih jela, a kuharica Ana Šošić s učenicima izrađivala je kolače i domaće fritule.

Probudili smo dijete u sebi

Da se i nastava informatike ne mora nužno provoditi putem IKT-a pokazali su nam učitelji informatike Zvonimirom Talijan  i Ante Bagarić.

Odrađenim zanimljivim kreativnim, maštovitim i edukativnim radionicama dokazali smo da se možemo družiti, zabaviti i učiti bez informacijsko-komunikacijske tehnologije. DAY OFF nas vraća starim tradicionalnim vrijednostima kako bismo pobjegli od virtualnog svijeta i probudili dijete u sebi.

Ante Ivković, 8.d

Možda Vas još zanima