Ravnateljici uručeno međunarodno priznanje za humanost

Ostavimo trag na stazi prolaznosti!

Naša ravnateljica Jadranka Šošić primila je značajno priznanje HUMAN EXCELLENCE GOLDEN AWARD na svečanosti organiziranoj u Zadru 8. svibnja 2023. u OŠ Krune Krstića u Arbanasima.

Diplomatska misija Peace and Prosperity, akreditirana od UN-a, EU-a, USA i NATO-a, a osnovana na inicijativu bivšeg američkog veleposlanika Richarda Holbrookea kao mirovna misija na Balkanu i širom svijeta prema idejama pokreta za mir i prosperitet bivšeg američkog predsjednika Dwighta D. Eisenhowera, dodijelila je ravnateljici Jadranki Šošić priznanje za promicanje prava albanske manjine. Naime, u OŠ Bijaći, jedinoj u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 2021. godine uveden je izborni predmet Albanski jezik i kultura po Modelu C. Priznanje HUMAN EXCELLENCE GOLDEN AWARD inspirirano je promicanjem mira i tolerancije u duhu Mahatme Gandhija, Martina Luthera Kinga, Nelsona Mandele i dobročiniteljice Majke Tereze, katoličke svetice albanskog porijekla.

Predstavnici Diplomatske misije Peace and Prosperity, globalne organizacije za mir koju podržava velika skupina diplomata diljem svijeta, na čelu s glavnom direktoricom dr. Dylbere Dika došli su iz Tirane kako bi uručili nagrade zaslužnima. Uz našu ravnateljicu, nagrađeni su i Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića, te učitelj Albanskog jezika i kulture Vesel Lekaj. Svečanosti su nazočili i brojni uzvanici iz grada Zadra, Riza Poda, veleposlanik Republike Albanije u RH, Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije u RH i brojni drugi uvaženi gosti, kao i dio učenika naše škole koji uče Albanski jezik i kulturu te predsjednica Školskog odbora Sanja Mikelić te voditeljica nastave Tamara Smokrović.

Govor zahvale

U ime nagrađenih svima, a posebno predstavnicima Misije, zahvalila je ravnateljica Šošić. Istaknula je da ih ova nagrada obvezuje živjeti u skladu sa sloganom: „PEACE LOVING – PEACE LIVING – PEACE PRACTICING“ te da se nada da će dobitnici opravdati ovo značajno priznanje promičući gandijevsku ideju nenasilja kao oružja. Navela je da vjeruje da će hrvatska diplomacija pomoći prijateljskoj Republici Albaniji da što prije postane članica Europske unije. Poručila je da su svi ljudi isti neovisno o boji kože, spolu, vjeri i porijeklu te da zaslužuju živjeti u ljubavi i miru. Kazala je kako s nama ništa nije započelo, niti će završiti te da smo na stazi prolaznosti na kojoj svako biće mora ostaviti trag humanosti, mira i ljubavi. Izrazila je nadu da će nova generacija biti mudrija od nas i da će u budućnosti biti više ljubavi, a manje ratova.

Lorena Letaj, 8.a

Možda Vas još zanima