11. susret Dica i ČAkavica

Mali ČAkavci nastupili na škoju

Na 11. susretu Dica i ČAkavica nastupilo je oko 150 djece iz vrtića,  osnovnih i srednjih škola iz nekoliko gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije koje je pripremilo više od 20 mentorica.

U sklopu 32. ČAkavske večeri OŠ Bijaći održao se 26. svibnja 2023. u Bolu na otoku Braču 11. susret dice i učenika čakavaca Dica i ČAkavica u organizaciji Osnovne škole Bol.

Riječ je o manifestaciji mobilnoga karaktera koja je pokrenuta 2011. godine na inicijativu ravnateljice Jadranke Šošić, a povodom jubilarne 20. ČAkavske večeri. Projekt je zaživio među odgojno-obrazovnim ustanovama Splitsko-dalmatinske županije te okuplja djecu od vrtićke do srednjoškolske dobi.

                                                           Dica nastupaju

Dvosatni program održan je u bolskoj kino-dvorani, a nastupila su djeca i učenici: DV Jelsa / PO Svirče – Jelsa, DV Vanđela Božitković – Hvar, DV Marjan / PO Kekec – Split,  DV Trogir – Trogir, OŠ kneza Trpimira – Kaštel Gomilica, OŠ Ivan Duknović  Marina, OŠ kralja Zvonimira – Seget Donji,  OŠ Lučac – Split, OŠ Dugopolje – Dugopolje,  OŠ Selca – Selca, OŠ Supetar – Supetar,  OŠ Bol – Bol, SŠ Bol – Bol te učenici OŠ Bijaći – Kaštel Novi.

Na 11. susretu Dica i ČAkavica nastupilo je oko 150 djece iz vrtića, osnovnih i srednjih škola iz nekoliko gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije koje je pripremilo više od 20 mentorica.

Okupljenima se najprije obratio Bartul Bakulić, ravnatelj škole domaćina, pozdravivši sve nazočne, prije svega djecu kojima je manifestacija i namijenjena. Posebno je zahvalio Općini Bol na potpori u organizaciji događaja, kao i ravnateljici Jadranki Šošić na ukazanom povjerenju za organizaciju 11. susreta. Potom se obratila i ravnateljica Šošić naglasivši važnost prenošenja jezične i kulturne baštine najmlađima. Pozdravila je sve nazočne i zahvalila domaćinima na organizaciji, a mentorima, ravnateljima dječjih vrtića i škola, kao i roditeljima, na trudu i podršci kako bi se nastavilo održavanje manifestacije koja širi i njeguje čakavsku ‘rič’, vrijednu kulturnu i nematerijalnu baštinu te bogatstvo podneblja u kojem živimo kako bismo budućim generacijama svjedočili o raznolikosti hrvatskoga jezika. Također je izrazila  zadovoljstvo brojnošću sudionika te naglasila da su djeca najbolji zalog za budućnost kako bi se čakavica spasila od zaborava. Posebno je zahvalila na potpori u organizaciji susreta Katarini Marčić, načelnici Bola čija je općina glavni sponzor 11. susreta. Načelnica Marčić je zahvalila ravnatelju Bakuliću i organizatorima na trudu, ravnateljici Šošić na ustrajnosti u njegovanju kulturne nematerijalne baštine kroz njegovanje dijalekta što je od iznimne važnosti. Lijepim i poticajnim riječima pozdravila je sve sudionike i goste izražavajući zadovoljstvo idejom manifestacije i njegovanjem čakavice, jezika Marka Marulića, oca hrvatske književnosti kojemu se u čast organiziraju ČAkavske večeri.

                                                                    A sad naši…

Među 23 točke izvedene na susretu tri su bile iz OŠ Bijaći.

U kratkoj scenskoj igri u stihovima Pitam se… pod vodstvom mentorica Ivane Lukas Bartulović i Lucije Carev predstavili su se učenici Stipe Bartulović (5.b), Maja Klarić (4.a) i Maja Djirlić (4.a). Tekst za njihovu priču napisala je Ivana Lukas Bartulović.

Pjesmu Pasa vrime (i sve šnjime) Nađana Dumanića recitirala je učenica Cvita Benutić (8.d) pod vodstvom mentorice Tomislave Rogošić.

Patricia Čalić (2.b) govorila je stihove Nataše Jukić More moje. Njena mentorica je učiteljica Mirjana Dražin.

Iz kaštelanske OŠ kneza Trpimira nastupila je drugašica Maris Restović s recitacijom Nađana Dumanića Isti čača, a pod mentorstvom učiteljice Jadranke Kovačević

U programu su, također, nastupili svestrani i originalni bolski umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko, čakavska pjesnikinja Silvija Buvinić i Arsen Kojdić, bivši učenik OŠ Bol.

Dvosatni susret obogaćen je pjesmom i plesom učenika škole domaćina, a predstavljena je i slikovnica Paloc. Koordinatorica susreta bila je knjižničarka OŠ Bol Ana Martinić koja je uz pomoć kolegica sve uspješno i po planu uspjela realizirati.

Da nema straha za budućnost manifestacije, pokazala je spremnost ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova za domaćinstvom u narednim godinama. Sljedeći, 12. susret održat će se u organizaciji OŠ kralja Zvonimira iz Segeta Donjeg koja godinama sudjeluje na smotri.

Marijeta Benutić, 6.b

Možda Vas još zanima