DRUGA STRANA MEDALJE

Hrvatska vs. Australija

Sve je rjeđi slučaj povratka Hrvata u njihovu domovinu. Stoga nas je zanimalo kako oni sada doživljavaju svoj život. O tome i usporedbi života u Hrvatskoj i vani upitali smo Juru Putnika, učenika 7. razreda naše škole.

 

Hrvatska je mnogo manja zemlja od Australije. Život u manjoj zemlji je bolji dok polovica Australije nije naseljena jer je na tim područjima prevruće i nema dovoljno vode. Mnogo je više velikih gradova u Australiji zato što se sastoji od više država. Gradovi su prenapučeni, previše je prometa i zrak je zagađen. Uživao sam živjeti u Adelaideu jer je to mala, mirna država i nismo živjeli u velikom gradu.

 

Prednosti života u Hrvatskoj

To je ujedno i razlog zašto uživam ovdje u Hrvatskoj. Ovo je mala država s malim gradovima kao i Adelaide. Lijepa je i nije zagađena. Uspoređivati plaže u Hrvatskoj s plažama u Austaliji je besmisleno. To je kao da uspoređujete hrpu smeća s potpuno novim, vrlo skupim uređajem. Hrvatska ima puno bolje plaže. Ipak ima i negativnih strana. Ovdje dolazi previše turista i čini se da se njihov broj svaku godinu povećava. Bez obzira na tu činjenicu, Hrvatska ima izvanredne i zadivljujuće plaže. Možeš plivati koliko god daleko želiš jer nema morskih pasa i drugih opasnih morskih stvorenja.

Jednako kao i plaže, bilo bi besmisleno uspoređivati hranu dviju država. Australija ima neke prednosti zato što je to multikulturalna zemlja i ima vrlo bizarne vrste hrane. Ako to izuzmemo, hrana u Australiji je prilično obična. Sastoji se većinom od ribe i krumpirića te hot dogova. Morska hrana, također, nije baš dobra. Riba je prilično loša, nikada nije svježa i bezukusna je. Ovdje u Hrvatskoj hrana je potpuno drugačija, a morska hrana je iznimno ukusna, osobito način na koji je pripremljena.

 

Druga strana medalje

Ljudi u Hrvatskoj su također drugačiji, ali ne u lošem smislu. Mnogo su ljubazniji i srdačniji nego igdje u svijetu. Djeca su također drugačija. Smirenija su, opuštenija i pametnija od većine djece u Australiji.

Obrazovanje je također puno bolje ovdje nego u Australiji. Australski učitelji su vrlo bezobrazni i srditi prema učenicima kada ih traže pomoć, skoro ništa ne tumače. Obrazovanje je toliko loše da dvanaestogodišnjaci jedva znaju čitati i pisati.

 

Nedostaci života u Hrvatskoj

Sve je ovdje izvrsno osim jedne stvari. U usporedbi s drugim državama, uključujući Australiju, Hrvatska zaostaje. S obzirom da dolazim iz zemlje koja je prilično moderna, to mi je jako čudno. Vjerujem da će s vremenom uhvatiti korak s drugim zemljama.

 

Dom je tamo gdje je obitelj

Moji roditelji i ja smo s vremenom postali jako usamljeni u Australiji jer nismo imali obitelj tamo. Bili smo sami i zato smo se odlučili preseliti u Hrvatsku gdje živi cijela naša obitelj.

Jure Putnik, 7.d

Možda Vas još zanima