Čitanje je sanjanje otvorenih očiju (1818. – 1872.)

Marita Dadić, učenica 8.c razreda dobila je nagradu Gradske knjižnice Kaštela na natjecanju Ljetni književni izazov 2018. jer je pročitala najviše knjiga tijekom ljetnih praznika i to čak 54! Za nagradu je dobila – knjigu od tvrtke Hoću knjigu! koja je bila pokrovitelj ove akcije.

Kad si zavoljela knjige i čitanje?

Zavoljela sam knjige čim sam naučila čitati u prvom razredu.

Je li te netko posebno poticao na čitanje?

Da, poticala me baka. Ona je isto od malena imala usađenu strast prema čitanju pa ju je prenijela i na mene.

Kakve knjige najviše voliš čitati i zašto?

Najviše volim socijalne romane, trilere i poeziju. Socijalne romane volim zato što govore o problemima u društvu i donose razne životne situacije koje nas potiču na razmišljanje. Trilere volim zbog napete radnje s mnogo obrata i uzbuđenja pa ih pročitam u jednom dahu. Poeziju volim jer sam i sama pomalo lirska duša.

Misliš li da djeca i mladi dovoljno čitaju?

Mislim da ne. Jedan od razloga za to je što djeca u školi čitanje doživljavaju kao obvezu i knjige ne biraju sami već su im nametnute. Teško je pronaći lektiru koja bi se svima svidjela. Pa još kad nastavnici i roditelji vrše pritisak na njih da moraju čitati, onda i ne čudi što u tome ne uživaju. Čitanje ne bi trebalo biti prisila. Kad se u djetinjstvu razvije nezainteresiranost za čitanje teško ju je kasnije iskorijeniti. Ni odrasli ne čitaju dovoljno. Neki misle da ih je život naučio svemu što trebaju znati, ali griješe. Svaka pročitana knjiga daruje nam neku životnu mudrost. Ljudi bi samo trebali otkriti knjige koje im odgovaraju, u kojima se pronalaze. Ako se, nakon što ste pročitali knjigu, osjećate kao da ste pronašli dobrog prijatelja, zavoljeli ste čitanje.

Koja ti je najdraža knjiga? Zašto?

Mali princ. To je knjiga koja nas odgaja i uči. Svaka rečenica je pouka. Neke od tih pouka nisu odmah jasne. Trebamo razmišljati o njima. Pročitala sam je pet puta i svaki put otkrila nešto novo.

Kako si se osjećala kad si dobila nagradu? Bila sam ushićena. Čitanje me ispunjava i to najviše volim.

Dobiti nagradu za nešto što voliš raditi je stvarno posebno. Što misliš o školskoj lektiri?

Mislim da su to većinom dobre i poučne knjige i da su prilagođene našem uzrastu. Poruka vršnjacima? Preporučila bih im da više čitaju. Čitanje je sanjanje otvorenih očiju. S knjigom putujemo svijetom i upoznajemo nove ljude i krajeve. Proživljavamo razne životne situacije i stalno učimo.

Nikolina Božić-Vidovkić i Martina Kolak, 7.a

 

Možda Vas još zanima