Produženi boravak u Osnovnoj školi Bijaći – Korak naprijed u obrazovanju

Osnovna škola Bijaći jedina je škola na području grada Kaštela koja od ove nastavne godine nudi program produženog boravka te prva škola kojoj je osnivač Splitsko-dalmatinska županija. Početkom nove nastavne godine 2018./2019. u našu školu pristigla je i nova generacija prvašića. Ove godine upisali smo čak 130 prvaša u pet razrednih odjela, od kojih je jedan odjel produženog boravka – 1.e. Suvremeni način života sve većem broju roditelja nameće potrebu zbrinjavanja djeteta nakon redovne nastave kada ono odlazi kući i najčešće bez ikakvog nadzora provodi vrijeme do povratka roditelja s posla. Upravo zbog brojnih obveza kojima su roditelji zaokupljeni tijekom radnog tjedna nameće se potreba za organiziranom brigom o djetetu.

Organizirana briga o djeci Roditelji kaštelanskih prvašića mogu biti lišeni takvih briga jer je Osnovna škola Bijaći od ove nastavne godine uvela program produženog boravka – organiziranu skrb za učenike tijekom cijelog dana. Naime, OŠ Bijaći je jedina škola u Kaštelima koja ima nastavu u produženom boravku i prva škola kojoj je osnivač Splitsko-dalmatinska županija. Na svečanosti koja se povodom prvog nastavnog dana 10. rujna 2018. održala u prostranom predvorju, ravnateljica Škole, prof. Jadranka Šošić, istaknula je značaj nastave u produženom boravku te zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji kao osnivaču i kaštelanskoj gradskoj upravi na pomoći i uloženim sredstvima potrebnim za uvođenje programa produženog boravka. Novim učenicima riječima dobrodošlice obratio se i Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela koji je na primanju prvašića nazočio sa zamjenicima Jadrankom Matok-Bosančić i Grgicom Benutićem. U ime Splitsko-dalmatinske županije prvašiće i njihove roditelje te domaćine pozdravio je zamjenik župana Luka Brčić koji je istakao da je Županija ponosna da može ponuditi ovaj program koji je veliki iskorak u podizanju obrazovnih standarda naše djece. Grad Kaštela uložio je sredstva u uređenje prostora za igru u školskom vrtu te subvencionira prehranu, a Splitsko-dalmatinska županija je suvremeno opremila kuhinju. Ravnateljica je naglasila kako se u Osnovnoj školi Bijaći broj učenika iz godine u godinu povećava, što upućuje na pozitivnu demografsku obnovu te naglasila kako se nada popularizaciji i širenju programa produženog boravka u budućnosti.

Nova organizacija nastave

Ove 2018./2019. školske godine jedan razred prvaša (25 učenika) upisan je na nastavu u produženom boravku. Rad u produženom boravku organiziran je na način da učenici dan započinju zajedničkim odlaskom na doručak nakon čega započinje redovna nastava. Oko 12 sati, učenici odlaze na topli obrok u školsku blagovaonicu. Nakon ručka predviđeno je slobodno vrijeme za igru, rekreaciju i odmor, a zatim slijedi vrijeme za učenje i pisanje domaćih zadaća te za slobodne aktivnosti. Učenici u produženom boravku imaju dvije učiteljice. Učiteljica Mirjana Dražin zadužena je za prijepodnevni, redovni dio nastave, dok s djecom poslijepodne, u produženom boravku, vrijeme trenutno provodi učiteljica Darija Ivčević. Osim što su djeca u produženom boravku sigurna pod budnim okom naših učiteljica, ovakav vid organizirane nastave, osim obrazovne uloge, snažan naglasak stavlja i na odgojnu ulogu. Djeca se tako od najranije školske dobi socijaliziraju i stvaraju radne navike u pozitivnom, motivirajućem okruženju. Djeca se potiču na odgovornost pa ih se tako uči kako samostalno pamtiti zadatke za domaću zadaću, kako Pozdrav od učenika u produženom boravku Kreativnost u produženom boravku samostalno rješavati svoju zadaću, dok učiteljica po potrebi asistira. Također, podučava ih se higijeni i pristojnom ponašanju te pospremanju svojeg radnog mjesta.

Marita Dadić, 8.c

Pozdrav od 1. e – produženi boravak
Predstavnici grada i roditelji na otvaranju produženog boravka

Možda Vas još zanima