Dica ČAkavci opet na pozornici

Dica ČAkavci opet na pozornici

Mobilna manifestacija osmišljena u našoj školi napokon se nakon dvije godine održala u organizaciji Osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice okupivši velik broj djece i njihovih mentora.

Nakon dvije godine odgađanja zbog pandemije koronavirusa, umjesto 15. svibnja 2020., jubilarni 10. susret Dica i ČAkavica održao se 20. svibnja 2022. u kino dvorani Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu. Domaćin susreta bila je Osnovna škola kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice. Nastupila su djeca iz vrtića i škola iz nekoliko gradova i mjesta Splitsko-dalmatinske županije: Kaštel Novog, Kaštel Lukšića, Kaštel Gomilice, Kaštel Sućurca, Hvara, Jelse, Brača, Dugopolja, Marine, Segeta Donjeg te djeca iz DV Marjan Split i splitskih škola Manuš, Trstenik i Spinut. Nastupilo je i Kaštelansko dječje kazalište Škatula. Program su vodile Ana Živković, učiteljica hrvatskoga jezika u gomiličkoj školi, i učenica Lucija Berket.

Već se kuju planovi

Idejna začetnica manifestacije, ravnateljica naše škole prof. Jadranka Šošić pozdravila je sve nazočne sudionike i goste X. susreta. Zahvalila je domaćinima Osnovnoj školi kneza Trpimira, ravnatelju Zoranu Blaževiću, koordinatorici Marini Nikolić i svim kolegicama i kolegama na izvrsnoj organizaciji. U skladu s idejom da se manifestacija svake godine održi u drugom gradu ili mjestu, sljedeće 2023. godine domaćin će biti Osnovna škola Bol u Bolu na otoku Braču, zatim 2024. škola u Dugopolju i 2025. OŠ kralja Zvonimira u Segetu Donjem.

ČA se čuje

Djeca i učenici koje su pripremili njihovi mentori izveli su zanimljive recitacije i kratke igrokaze na mjesnom govoru područja iz kojeg dolaze.

Našu školu uspješno su predstavili: Maja Klarić (3.a) s recitacijom Sticala se mala (mentorica Ivana Lukas Bartulović), Stipe Bartulović (4.b) s recitacijom ČA ‘ko oće (mentorica Katarina Radman) i Natali Galinec (4.e) s recitacijom Lumbrela (mentorica Mirjana Dražin).

Gost večeri bio je zaljubljenik u čakavsku ‘rič’, nadahnuti čakavski pjesnik Nađan Dumanić koji je redoviti gost ove manifestacije i ČAkavskih večeri Osnovne škole Bijaći. Za 10. susret Dica i ČAkavica napisao je nekoliko novih pjesama: Nek’ živi ČABogastvo dičje dušeRič našaNovi prijatej.

I 10. susret Dica i ČAkavica okupio je veliki broj djece, učenika i mentora pokazavši veliki interes svih sudionika što nam je najbolji putokaz za nastavak mnogobrojnih aktivnosti u nastojanju da očuvamo ‘lipu’ čakavsku ‘rič’.

Vanja Sumić, 6. d

Možda Vas još zanima