Problemi djevojčica koje se osjećaju nesigurno

Zapitajte se: Jesam li ja siguran/sigurna u sebe?

Koji su uzroci nesigurnosti kod djece i što se događa zbog te nesigurnosti?

  Vjerojatno primjećujete da djeca koja dođu u godine kada trebaju postati „tinejdžeri“ postanu nesigurna u sebe. To se najčešće javlja kod djevojčica. Uzrok tomu često znaju biti roditelji koji previše očekuju od svoje djece te ih potiču da rade nešto što ne žele, ali roditelji bi ih trebali razumjeti, biti im podrška te se barem nekada postaviti u njihove cipele.

  Postoje roditelji koji svojoj djeci govore da su pretila, ružna i odgajaju ih tako da oni sami unose nesigurnost u njih. Svoju djecu nipošto ne bi trebali uspoređivati s drugom djecom jer se oni tada osjećaju bezvrijedno pred svojim roditeljima, ali i u društvu. Dječaci također znaju biti uzrok nesigurnosti kod djevojčica jer im govore da su nesposobne, da nemaju prava ili da nešto ne mogu jer su djevojčice, ali više puta žene budu uspješnije od muškaraca. Zatim, mediji i igračke – u medijima žene prikazuju kao mršave, savršeno lijepe i predivnih crta lica, a sjetite se samo i igračke barbike koja je savršena i kao da ima život snova te djevojke misle da one trebaju biti poput manekenke ili barbike. Izloženost medijima najveći je uzrok nesigurnosti  jer tada svi primamo neku lošu sliku o sebi. Zamislite kako se djevojke osjećaju kada im netko kaže: Sjedi kao djevojčica, oblači se kao djevojčica, ponašaj se kao djevojčica, a najgore je kad kažu odijevaj ŽENSKE BOJE – ženske i muške boje ne postoje, boje su boje i ne dijelimo ih po spolu. Svi znate da u stranim državama (poput Amerike) postoji takozvani „dress code“ (pravila odijevanja),ali služe uglavnom za žene. Puno djevojaka odijeva odjeću nekoliko brojeva veću od njihove stvarne veličine jer se srame svog tijela. Naravno, i djevojčice jedna drugu omalovažavaju zbog izgleda i načina na koji se odijevaju. Roditelji neke djece nemaju dovoljno novaca da priušte najnoviju i najskuplju modu, zato djeca dobivaju pogrdne komentare i ružne poglede, ali žene bi uvijek trebale biti jedna uz drugu bez obzira koliko novaca imale i kako se odijevale jer taj izgled na kraju nije bitan nego ono što je unutra u srcu. Djevojke se srame svog lica te koriste svakojake proizvode i pretjeranu šminku da prekriju ono čega se srame. Zbog svih ovih primjera i omalovažavanja često završe u depresiji.                                                                                            

  Nesigurnost su samo glasovi u našoj glavi koji nas potiču da mislimo ružno o sebi. Ne dopustite im da vas obuzmu i da zavladaju vašim umom.

 Mihaela Lemo, 6. b

Možda Vas još zanima